SketchUp Pro Help Renovating New England Aquarium

The New England Aquarium, which was founded in 1969 and attracts over 1.3 million visitors a year to waterfront location. Recently Aquarium's capital improvement plan called for a complete renovation of changing exhibits space, that included creating new exhibits and enhancing existing ones -- Google SketchUp Pro took part to design aesthetic and embark on […]

The New England Aquarium, which was founded in 1969 and attracts over 1.3 million visitors a year to waterfront location. Recently Aquarium's capital improvement plan called for a complete renovation of changing exhibits space, that included creating new exhibits and enhancing existing ones -- Google SketchUp Pro took part to design aesthetic and embark on a new path," informed Chris Cronin, SketchUp Pro team member.

Here's what Cronin said about the work done by the SketchUp Pro team:

The newly completed exhibit designed in SketchUp Pro is called "The Trust Family Foundation Shark and Ray Touch Tank." It features sharks and rays in a mangrove-themed tank surrounded by shallow edges and viewing windows, allowing visitors to experience a close encounter with these animals. The exhibit presents these incredible species in a way that highlights their importance in a healthy ocean ecosystem. It also emphasizes the value of conserving essential coastal habitats, such as mangroves and lagoons.

During evening hours the new space is also used as an event venue for private functions.

SketchUp also enabled our design team to give everyone at the Aquarium a sense of the new exhibit's aesthetics quickly and easily. In addition to quickly creating renderings, we imported actual material samples into our models. This allowed staff and visitors to get a sense of scale and of how significant the interaction with animals would be.

Our traditional design aesthetic for the Main Building is to make the visitor feel like they are submerged under water looking through portals to all the fish. The new exhibit needed to be airy and bright, allowing visitors to feel that they are no longer submerged but at the beach level interacting with the animals. To achieve this we revealed the once covered up skylights and installed a significant amount of energy efficient lighting. With natural and artificial lighting we simulated the feeling of wading around a beach touching sharks and rays.

Here're the pictures of new Aquarium:

[Source: SketchUp blog]