Fix for Windows 7, Windows Server 2008 R2 'Sleep Mode' Issues after SP1 is Installed

Windows 7 customers are reporting an issue with putting their computers into Sleep Mode after they installed Service Pack 1 RTM.A member of the Microsoft Product Quality Team has confirmed the problems and offered a bit of insight into what's causing them, as well as some advice on what users can do to fix the […]

Windows 7 customers are reporting an issue with putting their computers into Sleep Mode after they installed Service Pack 1 RTM.

A member of the Microsoft Product Quality Team has confirmed the problems and offered a bit of insight into what's causing them, as well as some advice on what users can do to fix the glitch: "Prior to the SP1 installation the system properly went into sleep mode and properly woke up. But, after installing Windows 7 SP1 you may not bet able to properly put the system into sleep mode," the Microsoft Product Quality Team representative said.

Microsoft explains the issue in KB2495523:

You've a computer running Windows 7 or Windows Server 2008 R2. When you use a SCSI port miniport driver as the startup device driver on the computer. And, install hotfix 2320550 or Service Pack 1 (SP1) on the computer. In this scenario, you encounter one of the following issues:

  • If the operating system encounters a fatal error that causes a Stop error condition, the operating system does not generate a crash memory dump file of the system memory.
  • You cann't put the computer in hibernation.

"This issue occurs because the operating system cannot call the crash dump file creation and hibernation features correctly if the operating system starts from a device that uses a SCSI port miniport driver," the software giant said.

A supported hotfix is available from Microsoft. However, if the hotfix doesn't work. Customers are required to customize the power options associated with their copy of Windows 7 SP1.

  • Open "Power options" in the control panel.
  • Change the active power plan by clicking the "Change plan settings".
  • Click "Change the advanced power settings".
  • Scroll down the "Sleep" option and expand it.
  • Change the option "Allow hyprid sleep" to off. Click "OK".

[Source, Via]